DEMANEN 1 ANY DE PRESÓ A UN ACTIVISTA DELS MOVIMENTS SOCIALS DE TERRASSA I EL JUTJAT D’INSTRUCCIÓ 4 VULNERA EL SEU DRET A DEFENSA
El fiscal ha acusat d’un delicte de desordres públics, pel qual demana la pena d’un any de presó, a un membre dels moviments socials de Terrassa per haver assistit a una concentració davant dels jutjats de Terrassa i haver fet de portaveu del col·lectiu Solidaritat Antirepressiva de Terrassa durant la roda de premsa que s’hi va celebrar. I el jutjat d’instrucció 4 sense haver-li donat oportunitat a ell ni a la seva defensa a conèixer el procediment ni a poder declarar vol finalitzar la instrucció i enviar-ho al jutjat penal per a la celebració del judici.
La concentració va ser el setembre de l’any 2010, en rebuig a la brutalitat i els abusos de poder de la policia municipal de Terrassa que havia agredit a una noia, i també per la lentitud de la justícia que feia possible la prescripció dels delictes comesos pels agents i pels quals estaven denunciats.
La denúncia va ser interposada per la mateixa policia municipal poc després i va ser el jutjat d’instrucció 4 el que es va encarregar d’instruir-la. Tot i així aquest jutjat no ho va notificar al denunciat(principal afectat) fins el juny del 2012. Quan aquest i la seva advocada van anar a declarar van veure que a l’expedient constava la presència d’un CD amb una gravació i també diverses proves demanades pel jutjat. Per tal de que li donessin còpia a l’advocada i així poder preparar la defensa de l’acusat el jutjat va suspendre la declaració a l’espera que la defensa rebés l’expedient complet i totes les proves practicades.
Després de casi un any la defensa encara no havia rebut resposta del jutjat, fins que a finals d’abril del 2013 ha notificat que, havent rebut l’escrit d’acusació del fiscal, s’havia de presentar l’escrit de defensa i que volia donar per tancada la instrucció per tal de passar-ho al jutjat penal per fixar data de judici.
Davant de l’abandó i la manca d’informació per part del jutjat cap a la principal persona afectada i la seva defensa, aquests s’han personat, a inicis de maig, al jutjat per demanar explicacions i veure com havia evolucionat l’expedient. Han comprovat que no els havien enviat el CD, tot i haver-ho demanat dues vegades, i que, a més a més, no els havien informat de noves declaracions i proves que s’havien practicat per tal de que la defensa hi pogués intervenir.
La situació en què ens trobem actualment és que el jutjat vol tancar la instrucció del cas sense donar oportunitat a l’acusat de poder preparar la seva defensa i sense escoltar la seva declaració.
L’advocada no ha pogut accedir a diverses proves de l’expedient ni intervenir en les declaracions dels diferents testimonis, fet que impossibilita l’exercici d’una defensa amb totes les garanties.
Davant aquesta suma d’errors judicials el passat divendres 17 de maig es va presentar un escrit demanant NUL·LITAT d’actes per vulneració del dret de fonamental defensa reconegut als art. 24.1 C.E. i art. 118 LECr., degut a les reiterades vulneracions del dret de defensa i la vulneració de la intervenció i del coneixement del procediment a l’imputat.
Una vegada més hem de veure com la justícia es posa de part dels repressors i en contra dels represaliats. I es dedica a protegir els abusos de poder,fomentant la impunitat, a impedir la llibertat d’expressió i a perseguir a les persones solidàries que denuncien les injustícies i lluiten per abolir-les.
Solidaritat Antirepressiva de Terrassa. Maig 2013