Archivo de novembre, 2014

21N Passi del documental: Romper el Cerco

Romper el cerco4

mexterrassa

Ayotzinapa sóm tots! Terrassa i Mèxic units contra la repressió

mexterrassa

 

COMUNICAT AYOTZINAPA

 

A causa de la situació actual de retallades en educació i sanitat, per comentar algunes, retrocés dels drets laborals, augment de la precarietat i la pobresa, desnonaments, corrupció, impunitat … és necessària la resposta ciutadana.

A Catalunya ja estem en un procés de saturació, com ho demostra l’augment de protestes a Barcelona que tan sols el 2013 van sumar més de 6 mil.

Les protestes han anat lligades a un augment de la repressió com a resposta institucional, amb l’abús de les forces policials, les denúncies judicials contra els manifestants i la criminalització dels moviments socials.

Aquí i a moltes parts del món, el sistema neoliberal està provocant desigualtats i tensions que arriben al límit de la impunitat. A Mèxic la violació de drets humans per part de l’Estat per a la protecció dels interessos d’uns pocs, s’ha tornat una pràctica comuna.

Ayotzinapa és l’últim exemple d’aquestes violacions perpetrades pel govern mexicà. El dia 26 de setembre d’aquest any, estudiants de l’escola normal rural “Raul Isidro Burgos”, lluitaven per una educació pública. Joves mexicans, majoritàriament fills de famílies camperoles, estudiants de magisteri de zones rurals, defensen l’ensenyament al servei dels més necessitats. Són joves amb necessitats de canvis i amb postures fermes per a la transformació del seu país, per això, la resposta de les forces policials d’Iguala va ser disparar-los i segrestar-los. Aquell dia, 6 persones van ser assassinades, 25 van ser ferides de gravetat i 43 desaparegudes de manera forçada per part de la Policia Municipal d’Iguala.

 Casos com aquest són indignants i de profunda irritació social. A Catalunya no podem quedar-nos al marge de la situació a Mèxic, on la repressió de l’Estat ha arribat a nivells mortals. Lamentablement, no és un cas aïllat.

 Mèxic està vivint una guerra de baixa intensitat al llarg d’aquests últims 40 anys, com a estratègia per garantir la lògica de lliure comerç i defensar els interessos industrials i comercials dels EU i de les empreses transnacionals i nacionals que tenen presència al país. Dins d’aquests interessos es troben els negocis que controlen el crim organitzat (narcotràfic, pas d’immigrants, tràfic de blanques …) que representa el 40% del PIB.

És només en aquestes circumstàncies, que la suposada guerra contra el narcotràfic, s’utiltza com a justificació de la violència en què viuen. La guerra contra el narcotràfic és en realitat una excusa per militaritzar el país. La delinqüència organitzada opera a través de l’exèrcit, les policies i els grups paramilitars per violentar i reprimir grups crítics i dissidents. No hi ha diferència entre uns i altres. De dia, els criminals treballen amb uniforme; de nit ho fan vestits de civil. I al mateix temps el govern es renta les mans, i culpa al crim organitzat per encobrir un crim d’estat.

No és casualitat que Guerrero sigui i hagi estat focus de conflictes durant molt de temps. A Guerrero es troba la principal franja d’or i plata sota el control de la companyia Goldcorp de Canadà.

 La suposada guerra contra el narco ha provocat:

– 80.000 morts

– 26.000 persones desaparegudes

– Més de 1800 morts violentes de menors

– En els 6 primers mesos de l’administració d’Enrique Peña Nieto s’han comptabilitzat 8.052 morts. I en els seus dos anys de govern, la detenció arbitrària de 700 defensors dels Drets Humans.

El poble mexicà exigeix justícia i llibertat. Mèxic està cansat de tanta impunitat i demana el nostre suport … ens agermanem amb la seva gent, amb les seves exigències, amb el seu dolor. Terrassa, es solidaritza amb el poble mexicà per exigir l’aparició dels 43 estudiants, per exigir una resposta congruent per part de l’Estat. Exigim el pronunciament del govern canadenc davant aquesta situació que ens afecta a tots. Ens unim a un sol crit … PROU violència, no més impunitat, no més presos polítics, no al lliurament de les terres a empreses transnacionals, no més NARCO-ESTAT.

Sí a la lluita dels pobles, sí al suport ciutadà, sí a les exigències de les mares i els pares, sí al Mèxic unit per un propòsit ferm “FORA EL MAL GOVERN”.

Si no hi ha justícia per al poble, que no hi hagi pau per al govern.