detencionsracistescartell

Aquest proper dimecres 17 de febrer a les 10h. es celebrarà un judici contra una companya i tres companys d’origen marroquí, membres dels moviments socials de Terrassa, que van ser agredits, i posteriorment detinguts, pels mossos d’esquadra a finals de gener de l’any 2013. Arran d’aquella detenció van ser denunciats i acusats de diversos delictes.

La companya està acusada d’un delicte d’atemptat a l’autoritat pel qual la fiscalia demana 2 anys de presó i d’una falta de lesions per la qual demana una pena multa de 60 dies a 15 euros (900€) o 30 dies de presó en cas d’impagament. A més, la petició s’extén a una indemnització de 420€ a un dels agents. Un dels companys està acusat dels delictes d’atemptat a l’autoritat i de lesions pels quals la fiscalia demana 2 anys i 1 any de presó respectivament i una indemnització a un dels agents de 1920€. Als dos companys restants els acusen d’un delicte de resistència pel qual se’ls demana 1 any de presó a cadascú. Les 4 persones encausades també van presentar denúncies contra els agents que els van agredir i detenir però en el seu cas van ser arxivades.

Els fets es remonten al dissabte 26 de Gener 2013, quan, el que havia de ser una intervenció rutinària, per part dels mossos d’esquadra, per una queixa per soroll en un pis on un grup de persones celebrava un sopar, va esdevenir una actuació violenta i de caire racista.

Cap a la una de la matinada, el grup d’amigues i amics es disposava a abandonar el pis on es trobaven per respecte als veïns, que els havien demanat que no fessin més soroll. En aquest moment, un fort dispositiu dels Mossos d’Esquadra sense el número d’identificació visible estaven esperant-los dins l’escala, impedint que ningú pogués abandonar l’habitatge. Mentre els altres van tornar cap a dins obligats per aquests, un dels assistents al sopar va quedar-se parlant amb els agents i, al treure el seu telèfon mòbil de la butxaca, va ser colpejat repetidament per l’esquena per un d’ells, en una reacció desmesurada i inexplicable. Tot seguit va ser reduït per els agents i va quedar immobilitzat bocaterrosa. Alarmats pels cops i els crits d’auxili del company, cinc de les persones van intentar sortir del pis a ajudar-lo i també van ser amenaçades i agredides.

L’operació va ser duta a terme per un nombrós grup d’agents dels Mossos, uniformats i de paisà, que va acabar amb sis persones ferides i amb la detenció de quatre d’elles. Abans d’arribar a comissaria, van passar per la Mútua de Terrassa on van ser examinats pels metges que, pressionats per dos superiors dels mossos, els van atendre de manera precària i superficial.

Posteriorment, els agents implicats en les detencions, van justificar que el motiu de la seva presència va ser degut a la pressumpta trucada d’un veí que els va informar que havia sentit els crits d’una dona i que, degut a aquesta trucada, van creure que podia haver-hi indicis de violència de gènere. Si el motiu era realment aquest, entenem que no està justificada la violència amb que va acabar la intervenció ja que quan van trucar a la porta, tant la propietària del pis, com un dels homes que hi havia al sopar, es van identificar i van desmentir que hi hagués hagut cap tipus de baralla ni cap episodi de violència de gènere.

Ens trobem davant un nou cas de violència policial desmesurada, en la qual hi veiem una clara connotació racista. Entenem que les detencions es van produir estrictament per motius ètnics i racials, i no per cap altra raó, ja que no hi havia cap motiu per detenir ningú aquella nit. Estem convençudes que no s’hagués dut a terme cap actuació policial fora de la normalitat si les persones que feien la festa haguéssin tingut un altre color de pell.

Una altra vegada, la ciutadania de Terrassa es veu desprotegida davant actituds il·legals, aquest cop per part dels Mossos d’Esquadra, que són consentides i emparades per les institucions públiques de la ciutat i del país. Els últims anys hi ha hagut un degoteig de casos en què els diferents cossos policials que operen a Terrassa detenen a persones, les agredeixen i després les acusen d’atemptat a l’autoritat per justificar la seva actitud violenta en l’exercici de les seves funcions, i en algunes ocasions també per criminalitzar els moviments socials de la ciutat.

Per tots els motius exposats, des de Solidaritat Antirepressiva de Terrassa(SAT), Unitat Contra el Feixisme i el Racisme de Terrassa(UCFR) i l’Associació Espai Democràtic Intercultural(AEDI) demanem l’absolució per a totes les persones acusades. Així com també exigim que s’esclareixin aquest i tots els casos de violència policial i que s’apliquin les mesures necessàries perquè aquests casos no tornin a succeir, i alhora que les persones i institucions implicades assumeixin responsabilitats.

Finalment mostrem tota la nostra solidaritat cap a les companyes represaliades i convidem a tothom a assistir a una concentració de suport que realitzarem el mateix dia del judici, 17 de febrer, a les 9:30h. del matí. Així com també agrairiem la difusio del cas i la convocatòria de la concentració