Justícia per Jonathan

“…En Jonathan va sortir de casa al barri terrassenc de Can Tusell aquell 15 de setembre del 2009 per anar a veure un partit al bar amb els amics. Tenia 26 anys. Va ser la darrera vegada que els seus pares el van veure amb vida. Al cap d’unes hores van rebre una trucada de la Mútua de Terrassa: en Jonathan era mort…”

————————————————————————————————-

Agost-Setembre del 2014

Hi haurà justícia? Jonathan, nosaltres no oblidem, no perdonem

S’acaba el judici a 4 policies municipals de Terrassa acusats d’homicidi per la mort de Jonathan Carrillo el 16 de setembre de 2009 i ja només resta esperar la sentència que emetrà la secció 21a de l’Audiència Provincial de Barcelona.
Han estat un total de 7 dies de judici, durant els quals s’han viscut moments molt durs i molt tristos i, malauradament, també moments de impotència i ràbia davant les mentides i la poca dignitat d’algunes persones i d’algunes institucions.

No podíem esperar gran cosa d’uns agents de policia que en el seu moment van perdre la serenitat i no van saber actuar amb l’honestedat que s’espera d’ells, que no van voler ser conseqüents amb la responsabilitat que tenen, que no van ser capaços assumir un error mortal i que han mentit tot aquest temps intentant culpar als metges de la seva greu negligència. Tampoc podíem esperar que els seus advocats no utilitzessin totes les estratègies possibles per tal d’aigualir la seva culpa, per més que fossin surrealistes, indecents o increïbles. Sembla que, per alguns, en el terreny jurídic tot s’hi val, des de presentar falsos testimonis fins a utilitzar gravacions de converses manipulades.

No hi confiàvem massa, en el Ministeri Fiscal, però val a dir que durant tot el judici va mostrar-se inflexible davant els acusats i que va saber discernir entre qui són els autèntics responsables de la mort d’en Jonathan i els professionals del món sanitari que no van poder fer res per salvar-lo, i va retirar les acusacions cap a aquests. Per desgràcia, no sabem si en un moment de debilitat o sentint-se pressionat per algú, va rebaixar les peticions de condemna que feia als policies.

Però si alguna cosa no ens esperàvem, era el paper repugnant i fastigós que han jugat els serveis jurídics de l’Ajuntament de Terrassa que acudien al judici en qualitat de responsables civils subsidiaris de la mort d’en Jonathan. Llunyde fer costat a aquells ciutadans que han patit una desgràcia com la mort d’un fill, ni tan sols van saber estar-ne al marge i assumir estoicament el quepogués passar, sinó que van convertir-se en la sorpresa més desagradable d’aquests set dies defensant cegament als policies, aportant un informe pericial pagat des del consistori per desacreditar la versió de l’acusació, posant-se de peus a la galleda qüestionant la feina dels metges i, el pitjor de tot, increpant a el pare d’en Jonathan demanant-li “què carai vol de l’Ajuntament?” i alhora parlant del patiment dels agents acusats durant aquests cinc anys sense recordar-se en cap moment de la família.

Malgrat tot aquest xou deplorable, considerem que durant el judici, gràcies als nombrosos testimonis que ha aportat l’acusació particular i que han pogut explicar la veritat sobre el què va passar fa cinc anys, ha quedat demostrat que els policies són els culpables de la mort d’en Jonathan, que no van fer res ni per intentar-lo socórrer, ni per assumir el seu error i que durant tot aquest temps s’han estat aferrant a les mentides per tal de salvar allò insalvable.

Ens queda esperar a que el temps posi les coses al seu lloc i desitgem que sigui amb la màxima condemna possible per els 4 agents acusats i amb la presa de mesures contundents i immediates per part del consistori, al que també li desitgem que li serveixi per aprendre alguna cosa i que així no segueixi emparant i encobrint els casos d’abús d’autoritat faltant d’aquesta manera als seus deures envers els ciutadans de Terrassa.

No podem acabar sense enviar una forta abraçada i molta força a la família d’en Jonathan que, sense cap mena de dubte han passat un dels moments més durs de la seva vida. També volem donar gràcies a aquelles persones que no els ha fet por explicar la veritat i a en Marc, l’advocat de la família, per haver cregut en que es pot fer justícia i no haver escatimat esforços. I com no, agrair a tot el suport rebut fins al moment, sense el qual el cas restaria en el trist anonimat.

Des de Solidaritat Antirepressiva de Terrassa estarem molt atentes a les notícies que puguin arribar des els jutjats i no ens cansarem de demanar justícia i difondre el cas. Esperem que seguiu amb el mateix interès que nosaltres!

Solidaritat Antirepressiva de Terrassa – Octubre de 2014

  

5 anys sense JONATHAN,

5 anys sense JUSTÍCIA

JONA_WEB

Comunicat curt en pdf: jona5anyscurtdef

Comunicat llarg en pdf: jona5anysllargdef

  • Recull de premsa:

-La Directa:

http://directa.cat/noticia/cop-va-ser-terrible-encara-tinc-gravat-al-cap-com-quan-es-trenca-una-sindria
http://directa.cat/noticia/%E2%80%9C-conductor-dambulancies-era-amic-meu-tota-vida-fins-que-va-passar-aixo%E2%80%9D

-Malarrassa:

http://malarrassa.cat/?p=1885
 
-El paíshttp://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/09/17/catalunya/1410982543_356566.html

-Terrassa Digital:

http://www.terrassadigital.cat/detall_actualitat/?id=22911&key=ebe3561076203fe3c2d7080624275eba#.VBc03FeAkvk

-TerrassaInforma:

http://terrassainforma.com/2014/09/comenca-el-judici-per-la-mort-de-jonathan-carrillo/

-InfoTalQual:

http://infotalqual.com/es/galeria-de-fotos/justiciaxjonathan

-Ara.cat:

http://www.ara.cat/societat/Jutgen-policies-municipals-Terrassa-colpejat_0_1212478861.html

-3/24 (premsa escrita):

http://www.324.cat/noticia/2487615/vallesoccidental/Comenca-el-judici-contra-quatre-policies-de-Terrassa-per-la-mort-dun-jove-el-2009

-TV3:

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/5240832

-TeleCinco:

http://www.telecinco.es/informativos/nacional/policias-Terrassa-acusados-haberle-pegado_0_1860600354.html
http://www.telecinco.es/informativos/nacional/policias-Terrassa-Barcelona-sentaran-banquillo_0_1859550044.html

 -Europa Press:

http://www.europapress.es/nacional/noticia-cuatro-policias-terrassa-acusados-muerte-joven-2009-niegan-haberle-pegado-20140915152212.html#.VBcH5gw8QXY.facebook
 
-Diari de Girona: 
http://www.diaridegirona.cat/catalunya/2014/09/16/jutgen-quatre-agents-tres-sanitaris/687796.html
 
-El Confidencial:
http://www.elconfidencial.com/ultima-hora-en-vivo/2014-09-15/juzgan-cuatro-agentes-y-tres-sanitarios-por-la-muerte-de-un-joven-en-terrassa_363362/
 
-Terrassa en la mira:
http://terrassa-en-la-mira.blogspot.com.es/2014/09/cinco-anos-despues-de-la-muerte-de.html
 
-La Torre del Palau:
http://t.naciodigital.cat/latorredelpalau/index.php?id=35150
http://www.naciodigital.cat/latorredelpalau/noticia/35396/policies/terrassa/asseuran/banqueta/mort/jove
 
-Radio Intereconomia: 
http://www.radiointereconomia.com/2014/09/15/juzgan-cuatro-agentes-y-tres-sanitarios-por-la-muerte-de-un-joven-en-terrassa/
 
-Terrassa Digital:
http://www.terrassadigital.cat/detall_actualitat/22891/es/compleixen/cinc/anys/la/mort/jonathan/carrillo.html#.VBXwlEzcCX5

5 ANYS SENSE JONATHAN CARRILLO

JUDICI A 4 POLICIES MUNICIPALS

A PARTIR DEL 15 DE SETEMBRE

Han hagut de passar 5 anys sense en Jonathan Carrillo, un jove egarenc de 26 anys que va morir després de topar amb 6 agents de la Policia Municipal de Terrassa, perquè hi hagi data de judici. Tot i l’esforç de pares, familiars, amics i solidaris, que han estat lluitant amb totes les seves forces des del moment de la seva mort per aconseguir que els policies implicats s’enfrontessin a la justícia i perquè no quedés impune la mort d’en Jonathan, hem hagut d’esperar 5 anys per tal que hi hagi un primer indici de que es farà  justícia. Començarà el dia 15 de setembre i s’allargarà fins al 30d’aquest mes, comptabilitzant-se en total fins a 9 dies de judici.

Malauradament sabem que, tot i que ja hi ha una data fixada, el procés no acabarà en el judici i que és probable que encara passi força temps fins que hi hagi condemnes en ferm per als acusats. A més, els agents i la seva defensa intentaran defugir la seva responsabilitat i lluitaran per aigualir la culpa que pesa sobre els seus caps, intentant implicar a tercers o amb qualsevol estratègia legal, tal i com ja han fet durant aquests 5 anys. Els policies i l’ajuntament mai tindran la consciència tranquil·la com ho demostra la seva actitud i el fet que mai han volgut assumir el seu error. Un error mortal que els acompanyarà ineludiblement la resta de les seves vides, tal i com acompanya per força a la família i amistats des del dia de la seva mort.

Va ser la nit del 15 de setembre de 2009, quan en Jonathan va ser ingressat a la Mútua de Terrassa després que una dotació de la Policia Municipal de Terrassa avisés una ambulància afirmant que el jove anava borratxo, però dues veïnes que van presenciar el que va passar des del balcó de casa seva, van explicar una altra versió: la víctima va caure a terra a causa d’un fort cop que va rebre d’un dels agents. A les poques hores en Jonathan va morir a l’hospital Mútua de Terrassa. No obstant, la seva família no va ser avisada fins el 16 de setembre de 2009 a les 12h del migdia, unes 10 hores més tard.

A l’autor del cop a en Jonathan, se l’acusa d’haver comès un delicte de lesions en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent greu, pels quals se li demana un total de quatre anys de presó. Als altres tres policies municipals que eren al lloc dels fets, se’ls acusa d’omissió de perseguir determinats delictes en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent, pels quals es sol·licita penes de presó de dos anys i mig. D’altra banda, hi ha tres professionals de la Mútua que, tot i que no podrien haver fet res per evitar la mort d’en Jonathan degut a que els policies no van informar als operaris de l’ambulància que s’havia donat un cop i de la gravetat d’aquest, també se’ls acusa d’homicidi imprudent.

Aquesta maniobra judicial ha estat duta a terme l’advocat defensor dels policies i la fiscalia, que els han volgut implicar en un clar intent d’aigualir i rebaixar la culpa dels policies en la mort d’en Jonathan.

A desembre de 2012, quan per fi semblava que arribava el moment de la veritat, després que el jutge va assenyalar data de judici per aquest mes, la família va rebre com una gerra d’aigua freda la notícia suspensió d’aquest. Després d’un llarg procediment judicial, el Fiscal va adonar-se “sospitosament” a l’últim moment que la competència per a jutjar els policies és de l’Audiència Provincial de Barcelona, en comptes del Jutjat Penal de Terrassa. El jutge va suspendre el judici i va decidir traslladar-lo a Barcelona. Des d’aquell moment va començar una nova espera per al judici i finalment ha arribat l’hora.

Des de Solidaritat Antirepressiva de Terrassa volem denunciar la violència policial i la impunitat amb què els cossos policials actuen gràcies al silenci i complicitat de les institucions públiques de la ciutat, que mai han condemnat públicament actuacions com les que van acabar amb la mort d’en Jonathan, mentre alhora es van gastar diners de tota la ciutadania per pagar un informe forense per desacreditar la seva acusació o va posar medalles al cos de policia municipal, evidenciant així de quin costat estan.

D’altra banda també hem de denunciar una vegada més la lentitud del sistema judicial, que afavoreix una vegada més a la policia, i no als ciutadans que pateixen les seves agressions. Així, cada dia que passa, la justícia està més lluny, ja que a mesura que passen els anys, a més del què suposa emocionalment per a la família i amics que el cas es vagi refredant, les condemnes es poden anar reduint en virtut de les anomenades “dilacions indegudes” dels procediments judicials, que actuen com a atenuants de les penes imposades.

Volem manifestar tot el nostre suport a la família de Jonathan Carrillo i volem reafirmar que seguirem lluitant perquè no es tornin a repetir abusos de poder i perquè s’acabi la impunitat. Continuarem denunciant als jutjats i al carrer la mort d’en Jonathan mentre no es faci justícia. No ens cansarem, no perdonem, no oblidem!

Per tot això, us convoquem a: 

-Roda de premsa el 12 de setembre a les 12h davant l’ajuntament de Terrassa.

– Ofrena Floral el 13 de setembre a les 12h al Pla de Bon Aire (Terrassa).
– Manifestació el 13 de setembre a les 19h al Vapor Ventalló (Terrassa).
– Concentració i roda de premsa el proper 15 de setembre a les 9,30h davant l’Audiència Provincial de Barcelona (Pg Lluís Companys, nº14).

Solidaritat Antirepressiva de Terrassa – Setembre de 2014
www.sat-terrassa.cat                   www.justiciaxjonathan.cat

————————————————————————————————

19 de juny 2014

20/6 Passi de vídeos i fotos dels quasi 5 anys de campanya de JusticiaxJonathan

jona20

————————————————————————————————-

MARÇ 2014

Notícies de la manifestació:

Vídeo de convocatòria a la manifestació: https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Cc5wLvQKX1

Roda de Premsa 12 de Març: 

 

JONATHAN_4ANYSIMIG

CADA DIA QUE PASSA, LA JUSTÍCIA ESTÀ MÉS LLUNY

4 ANYS I MIG SENSE JONATHAN CARRILLO

Aquest 16 de març es compleixen 4 anys i mig sense en Jonathan Carrillo, un jove egarenc de 26 anys, que va morir després de topar amb 6 agents de la Policia Municipal de Terrassa. Pares, familiars, amics i solidaris lluiten amb totes les seves forces des del moment de la seva mort per aconseguir que els policies implicats s’enfrontin a un judici i perquè no quedi impune la mort d’en Jonathan, però desgraciadament el temps va passant i de moment no hi ha indicis que es pugui fer justícia.

La nit del 15 de setembre de 2009 en Jonathan va ser ingressat a la Mútua de Terrassa després que una dotació de la Policia Municipal de Terrassa avisés una ambulància afirmant que el jove anava borratxo, però dues veïnes que van presenciar el que va passar des del balcó de casa seva, van explicar una altra versió: la víctima va caure a terra a causa d’un fort cop que va rebre d’un dels agents. A les poques hores en Jonathan va morir a l’hospital Mútua de Terrassa. No obstant, la seva família no va ser avisada fins el 16 de setembre de 2009 a les 12h del migdia, unes 10 hores més tard.

A l’autor del cop a en Jonathan, se l’acusa d’haver comès un delicte de lesions en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent greu, pels quals se li demana un total de quatre anys de presó. Als altres tres policies municipals que eren al lloc dels fets, se’ls acusa d’omissió de perseguir determinats delictes en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent, pels quals es sol·licita penes de presó de dos anys i mig. D’altra banda, hi ha tres professionals de la Mútua que, tot i que no podrien haver fet res per evitar la mort d’en Jonathan degut a que els policies no van informar als operaris de l’ambulància que s’havia donat un cop i de la gravetat d’aquest, també se’ls acusa d’homicidi imprudent. Aquesta maniobra judicial ha estat duta a terme l’advocat defensor dels policies i la fiscalia, que els han volgut implicar en un clar intent d’aigualir i rebaixar la culpa dels policies en la mort d’en Jonathan.

A desembre de 2012, quan per fi semblava que arribava el moment de la veritat, després que el jutge va assenyalar data de judici per aquest mes, la família va rebre com una gerra d’aigua freda la notícia suspensió d’aquest. Després d’un llarg procediment judicial, el Fiscal va adonar-se “sospitosament” a l’últim moment que la competència per a jutjar els policies és de l’Audiència Provincial de Barcelona, en comptes del Jutjat Penal de Terrassa. El jutge va suspendre el judici i va decidir traslladar-lo a Barcelona. Des d’aquell moment va començar una nova espera sense horitzó per al judici, i a dia d’avui encara no hi hagut cap novetat.

Des de Solidaritat Antirepressiva de Terrassa volem denunciar la violència policial i la impunitat amb què els cossos policials actuen gràcies al silenci i complicitat de les institucions públiques de la ciutat, que mai han condemnat públicament actuacions com les que van acabar amb la mort d’en Jonathan. L’ex-alcalde de Terrassa, Pere Navarro, que va acabar el seu mandat sense que ni ell ni cap responsable polític ni policial dimitís en tres anys per la mort d’en Jonathan, va actuar amb un cinisme vergonyós callant i oblidant a la família durant aquests anys, mentre alhora es va gastar diners de l’Ajuntament per pagar un informe forense per desacreditar la seva acusació o va posar medalles al cos de policia municipal, evidenciant així de quin costat està.

Amb l’arribada de Jordi Ballart a l’alcaldia les coses no han canviat, si bé recentment, en una reunió amb la família d’en Jonathan i l’advocat d’aquesta, el propi alcalde ha afirmat que des del consistori estan molt interessats en què el judici es celebri el més aviat possible. Tant és així, que s’ha compromès a parlar amb la Conselleria de Justícia per intentar agilitzar el procediment i ha assegurat que en breu els serveis jurídics de l’Ajuntament es posaran en contacte amb l’advocat de la família. Dubtem profundament d’aquest compromís, ja que fins ara en 4 anys i mig no hi ha hagut cap gest institucional, ni a nivell polític ni a nivell judicial, però esperarem impacients que compleixi amb el què ha dit i que aquestes paraules no se les endugui el vent.

D’altra banda també hem de denunciar una vegada més la lentitud del sistema judicial, que afavoreix una vegada més a la policia, i no als ciutadans que pateixen les seves agressions. Així, cada dia que passa, la justícia està més lluny, ja que a mesura que passen els anys, a més del què suposa emocionalment per a la família i amics que el cas es vagi refredant, les condemnes es poden anar reduint en virtut de les anomenades “dilacions indegudes” dels procediments judicials, que actuen com a atenuants de les penes imposades.

Finalment volem manifestar tot el nostre suport a la família de Jonathan Carrillo i reafirmar que seguirem lluitant perquè no es tornin a repetir abusos de poder i perquè s’acabi la impunitat. Continuarem denunciant als jutjats i al carrer la mort d’en Jonathan mentre no es faci justícia. No ens cansarem, no perdonem, no oblidem!

Solidaritat Antirepressiva de Terrassa – Març de 2014

www.sat-terrassa.cat        www.justiciaxjonathan.cat

————————————————————————————————-

20/09/2013

26/9 CONCENTRACIÓ durant el ple de l’ajuntament per EXIGIR JUSTÍCIA per JONATHAN CARRILLO

Diapositiva1

————————————————————————————————-

17-9-2013

Vídeo de l’Ofrena Floral en memòria de Jonathan Carrillo

————————————————————————————————-

3-9-2013

Diapositiva1

 4 ANYS SENSE JONATHAN

Aquest 16 de setembre es compleixen 4 anys sense en Jonathan Carrillo, un jove egarenc de 26 anys, que va morir en estranyes circumstàncies després de topar amb 6 agents de la Policia Municipal de Terrassa. Pares, familiars, amics i solidaris lluiten amb totes les seves forces des del moment de la seva mort per aconseguir que els policies implicats s’enfrontin a la justícia, perquè no quedi impune la mort d’en Jonathan.

La nit del 15 de setembre de 2009 en Jonathan va ser ingressat a la Mútua de Terrassa després que una dotació de la Policia Municipal de Terrassa avisés una ambulància afirmant que el jove anava borratxo, però dues veïnes que van presenciar el que va passar des del balcó de casa seva, van explicar una altra versió: la víctima va caure a terra a causa d’un fort cop que va rebre d’un dels agents. A les poques hores en Jonathan va morir a l’hospital Mútua de terrassa. No obstant, la seva família no va ser avisada fins el 16 de setembre de 2009 a les 12h del migdia, unes 10 hores més tard.

A l’autor del cop a en Jonathan, se l’acusa d’haver comès un delicte de lesions en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent greu, pels quals se li demana un total de quatre anys de presó. Als altres tres policies municipals que eren al lloc dels fets, se’ls acusa d’omissió de perseguir determinats delictes en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent, pels quals es sol·licita penes de presó de dos anys i mig. D’altra banda, hi ha tres professionals de la Mútua que, tot i que no podrien haver fet res per evitar la mort d’en Jonathan degut a que els policies no van informar als operaris de l’ambulància que s’havia donat un cop i de la gravetat d’aquest, també se’ls acusa d’homicidi imprudent. Aquesta maniobra judicial ha estat duta a terme l’advocat defensor dels policies i la fiscalia, que els han volgut implicar en un clar intent d’aigualir la culpa dels policies en la mort d’en Jonathan.

A desembre de 2012, quan per fi semblava que arribava el moment de la veritat, després que el jutge va assenyalar data de judici per aquest mes, la família va rebre com una gerra d’aigua freda la notícia suspensió d’aquest. Després d’un llarg procediment judicial, el Fiscal va adonar-se sospitosament a l’últim moment que la competència per a jutjar els policies és de l’Audiència Provincial de Barcelona, en comptes del Jutjat Penal de Terrassa. En aquell moment va  començar un nou compte enrere per al judici, i a dia d’avui encara no hi hagut cap novetat.

Des de Solidaritat Antirepressiva de Terrassa volem denunciar la violència policial i la impunitat amb què els cossos policials actuen gràcies al silenci i complicitat de les institucions públiques de la ciutat, que mai han condemnat públicament actuacions com les que van acabar amb la mort d’en Jonathan. L’ex-alcalde de Terrassa, Pere Navarro, que va acabar el seu mandat sense que ni ell ni cap responsable polític ni policial dimitís en tres anys per la mort d’en Jonathan, va actuar amb un cinisme vergonyós callant i oblidant a la família durant aquests anys, mentre alhora es va  gastar diners de l’Ajuntament per pagar un informe forense per desacreditar la seva acusació o va posar medalles al cos de policia municipal, evidenciant així de quin costat està. Amb l’arribada de Jordi Ballart a l’alcaldia les coses no han canviat gens, ja que desgraciadament encara no ha donat cap mostra de saber res sobre el cas d’en Jonathan.

D’altra banda també hem de denunciar una vegada més la lentitud del sistema judicial, que afavoreix una vegada més a la policia, i no als ciutadans que pateixen les seves agressions, i evita que es faci justícia.

Finalment volem manifestar tot el nostre suport a la família de Jonathan Carrillo i reafirmar que seguirem lluitant perquè no es tornin a repetir abusos de poder i perquè s’acabi la impunitat. Continuarem denunciant als jutjats  i al carrer la mort d’en Jonathan mentre no es faci justícia. No ens cansarem, no perdonem, no oblidem!

Solidaritat Antirepressiva de Terrassa – Setembre de 2013

————————————————————————————————-

27-11-2012

Concentració per demanar JUSTICIAXJONATHAN

——————————————————————————————————

22-11-2012

JUSTICIAXJONATHAN

Suspès el judici als 4 policies implicats en la mort de Jonathan Carrillo. el volen realitzar a l’audiència provincial de Barcelona. Ens veiem de totes maneres el dijous a la tarda a la concentració!

——————————————————————————————————

30-10-2012

Taller de màscares, plantilles i pancartes….i sopador!

——————————————————————————————————

16-10-2012

Pintada de mural recordant a Jonathan

——————————————————————————————————

2-10-2012

Tres anys sense Jonathan. Ni oblit Ni perdó!

——————————————————————————————————

10-09-2012

3 anys sense Jonathan: justícia ja!!!

 

video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kasKHyyeFI4

roda de premsa de 14/09/2012: http://bambuser.com/v/2979904#t=0s

Comunicat en pdf

——————————————————————————————————-

20-12-2011

Morir a Terrassa

16 desembre 2011 per Laia Altarriba i Piguillem

http://lesquenadelmon.wordpress.com/2011/12/16/morir-a-terrassa/

En Jonathan va sortir de casa al barri terrassenc de Can Tusell aquell 15 de setembre del 2009 per anar a veure un partit al bar amb els amics. Tenia 26 anys. Va ser la darrera vegada que els seus pares el van veure amb vida. Al cap d’unes hores van rebre una trucada de la Mútua de Terrassa: en Jonathan era mort.

En arribar a l’hospital els van explicar que la causa de la mort havia estat un coma etílic. I els van insistir que donessin els òrgans del fill. Però aleshores el jutge de guàrdia, conscient que, si es donaven els òrgans, l’autòpsia no tindria validesa, i que hi havia massa coses estranyes en l’atestat d’aquella mort, va ordenar que no es fes la donació. I l’autòpsia va revelar que Jonathan no va morir per un excés d’alcohol, sinó per hemorràgia interna, causada per un cop que tenia al cap.

A través de dues veïnes que ho van veure des dels balcons d’un edifici proper, els pares han sabut que qui va acabar amb la vida del seu fill va ser un grup d’agents de la policia local de Terrassa. El partit de futbol s’havia acabat; en Jonathan havia disfrutat veient com el Madrid perdia davant del Zurich en un partit de Champions i havia begut amb els amics. Estava eufòric, i diuen que anava cridant i cantant pel carrer tot sol. I aleshores es va topar amb el grup de policies que tenien aturats uns nois que anaven amb un ciclomotor. En Jonathan s’hi va apropar, estava esverat, i els policies el van empènyer, i un el va fer caure al terra. Amb la caiguda, es va donar un cop a la nuca amb un parterre, que el va deixar semiinconscient. Els policies van trucar una ambulància. Quan van arribar els sanitaris els van dir que el noi tenia una intoxicació etílica i s’havia desplomat tot sol al costat d’un arbre. No van dir res del cop. Ja al centre sanitari, un metge li va fer un examen superficial i, en no detectar res (les ferides eren internes), el van deixar durant hores a la sala d’urgències. Mentrestant es dessagnava per dins. Quan el van atendre ja no van ser a temps de salvar-li la vida.

Gràcies al testimoni de les dues veïnes hi ha quatre policies imputats. Un és el que li va donar el cop que el va fer caure. El fiscal li demana quatre anys de presó per un delicte de lesions i d’homicidi per imprudència. L’Ajuntament de Terrassa l’ha suspès temporalment de fenia i sou. Els altres tres són els que no van fer res per ajudar el Jonathan quan va caure a terra i que van encobrir davant dels metges el que havia passat. Tampoc ho van fer constar a l’atestat policial d’aquella nit; així que els demanen dos anys i mig de presó per cada un per un delicte d’omissió del deure de perseguir delictes. Però malgrat la imputació, aquests tres agents continuen en servei, com si res hagués passat.

També hi ha imputats dos metges i un infermer per no fer seguiment adequat del Jonathan en arribar a l’hospital.

I mentrestant, la família es desespera en veure que no arriba el judici. I que l’Ajuntament governat per Pere Navarro els gira l’esquena i, enlloc de posar-se al costat d’uns pares que han perdut el seu fill, escull defensar els policies responsables de la seva mort i els deixa (excepte un) continuar patrullant la ciutat.

Que perquè la família i els amics diuen que l’Ajuntament els dóna l’esquena?

Doncs perquè, tot i reunir-se amb l’alcalde per demanar que retiressin de la feina tots els policies imputats, no els ha fet cas. I fins i tot algun dels agents patrulla pel seu barri, com si res. I la mare de Jonathan l’ha de veure quan porta el nét a l’escola, ja que és l’encarregat d’aturar els cotxes perquè els nens creuïn el pas zebra de davant del centre educatiu.

A més, l’Ajuntament de Terrassa va encarregar un informe a un pèrit per determinar que les veïnes que van presenciar com els policies empenyien en Jonathan no havien pogut sentir res. L’objectiu era intentar invalidar la versió d’aquests dones, però el pèrit no va poder demostrar el que deia la versió policial.

I per si no n’hi hagués prou, el passat 15 de setembre, familiars, amics i gent solidària de Terrassa van fer una concentració davant de l’Ajuntament de la ciutat. Volien recordar que havien passat dos anys d’ençà de l’homicidi, i que encara no hi ha hagut judici. En total devien ser mig centenar de persones darrere d’una pancarta. I la resposta de l’Ajuntament va ser, de nou, donar l’esquena: van col·locar una dotzena de policies locals custodiant el consistori amb actitud prepotent, criminalitzant una família que va perdre un fill per l’empenta d’un policia, els enganys que van dir als metges i la desatenció que van donar al noi a la Mútua.

Tot això ha passat a Terrassa; tot això ha passat a la ciutat on l’alcalde avui possiblement serà escollit com a nou líder del PSC per, diuen, renovar el partit.

PD: M’expliquen que ahir a Barcelona hi va haver una concentració per recordar que l’assassí de Pedro Álvarez encara està lliure (en Pedro era un jove de l’Hospitalet que va ser assassinat fa 19 anys per un policia de paisà, que es va enfadar perquè el noi va creuar per un pas zebra davant seu quan l’agent anava en cotxe, i li va disparar un tret mortal, i mai ha estat condemnat). I m’expliquen també que hi havia els pares del Jonathan.

No era la primera vegada que les dues famílies es trobaven. A la concentració del mes de setembre a Terrassa també hi havia Juanjo Álvarez, pare de Pedro. Dues famílies de barris populars de l’àrea metropolitana unides per la desgràcia d’haver perdut un fill a mans de la policia, i que s’han trobat ignorades i criminalitzades pels governants que les haurien de defensar.

—————————————–

15-09-2011

2 anys sense Jonathan ni Justícia

PROU ABUSOS DE PODER I IMPUNITAT POLICIAL!!!
 DOS ANYS DESPRÉS ENCARA NO HI HA DATA DE JUDICI PERÒ NO ENS CANSAREM D’EXIGIR JUSTÍCIA PER LA MORT DE JONATHAN

Les circumstàncies de la seva mort ens traslladen al vespre del 15 de setembre de 2009, quan en Jonathan, de 26 anys, sortia d’un bar després de passar una bona estona amb els seus amics tot mirant un partit de futbol. Tot seguit es va trobar en un carrer uns agents de la Policia Municipal de Terrassa, que en aquells moments identificaven el conductor d’un ciclomotor. En Jonathan coneixia el motorista i s’hi va apropar. Quatre agents van rodejar el noi i dos més van observar l’escena des dels cotxes.

A partir d’aquest moment és on divergeixen les dues versions dels fets. Mentre la policia afirma que el jove va caure perquè anava borratxo i va ensopegar, dues veïnes que van presenciar el que va succeir des del balcó de casa seva van explicar una altra versió: la víctima va caure a causa d’un fort cop que va rebre d’un dels agents. A les poques hores en Jonathan va morir a l’hospital Mútua de Terrassa. La seva família va ser avisada a les 12h del migdia, unes 10 hores més tard.

Ara, dos anys després dels fets, encara no hi ha hagut justícia per la mort d’en Jonathan. De fet, ni tan sols hi ha data de judici, i l’últim moviment a nivell judicial ha estat l’escrit d’acusació del fiscal en què hi    trobem definides les acusacions: l’autor del cop a en Jonathan és acusat d’haver comès un delicte de lesions en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent greu, pels quals se li demana un total de quatre anys de presó. Els altres tres policies municipals que eren al lloc dels fets són acusats d’omissió de perseguir determinats delictes en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent, pels quals es sol·licita penes de presó de dos anys i mig. Els tres professionals de la Mútua implicats en el cas són acusats d’homicidi imprudent (peticions de dos anys i mig de presó per una metgessa i dos anys per un infermer i una altra metgessa.) Així doncs, podem comprovar que tant la defensa com la fiscalia han aconseguit en part el que volien en implicar fins al coll els professionals de sanitat  (que si bé probablement no van actuar adequadament, és sabut que no podrien haver fet res per salvar en Jonathan per la gravetat de lesió que li va provocar el cop que va rebre al cap, fet que deixa sense  sentit que se’ls acusi d’homicidi), per així intentar dissoldre la responsabilitat dels policies municipals, que són els autèntics responsables del que va passar.

Des de Solidaritat Antirepressiva de Terrassa, davant de tots els fets explicats, volem mostrar la nostra solidaritat amb la família i amics d’en Jonathan i donar tot el nostre suport a les diferents accions i mobilitzacions que es facin per tal de denunciar aquesta situació d’abusos de poder i d’impunitat policial. Exigim que cessin totes les actituds agressives i violentes per part de totes les policies existents, que s’aclareixin tots els casos de violència policial i que s’apliquin les mesures pertinents perquè aquests casos no tornin a succeir i que les persones i institucions implicades assumeixin responsabilitats, perquè si la justícia ha de ser igual per a tothom això s’ha de demostrar amb fets i no amb impunitat.

SOLIDARITAT ANTIREPRESSIVA DE TERRASSA – SETEMBRE 2011

—————————————————

05-09-2011

cartell
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
11-05-2011
http://www.youtube.com/watch?v=5LriodmxnMU&feature=player_embedded

22-04-2011
————————————————————————————————-
01-04-2011
 ————————————————————————————————-
19-09-2010

Terrassa: Imputados cuatro policias municipales por la muerte de Jonathan Carrillo

“NO QUIERO QUE ESOS UNIFORMADOS SIGAN EN LA CALLE”, DICE EL PADRE DE LA VÍCTIMA. CONCENTRACIÓN AL RAVAL EN RECUERDO DE JONATHAN CARRILLO A UN AÑO DE LA SU MUERTE

KAOS – REDACCIÓN      KAOSENLARED.NET

Imputados por una muerte seis policías locales de Terrassa

Un agente abofeteó a un hombre y le hizo caer al suelo, según los testigos

Jonathan Carrillo Cantudo, de 26 años, aficionado a la pesca y al Barça, murió al año pasado en plena calle en Terrassa (Barcelona) después de caer de espaldas y golpearse la nuca bruscamente contra el suelo. El hombre, que acababa de presenciar una derrota del Real Madrid y había tomado seis cervezas con los amigos, bajó la calle gritando a pleno pulmón. Entre unas cosas y otras, estaba eufórico. Era cerca de medianoche. Unos policías identificaban en ese momento a los ocupantes de un ciclomotor que circulaba con las placas de matrícula dobladas. Le vieron y se dirigieron a él para calmarle. Jonathan acabó en el suelo y, 12 horas después, murió en el hospital.

EL PAIS

“No quiero que esos uniformados sigan en la calle”, dice el padre de la víctima

Lo que ocurrió en esos minutos del 15 de septiembre está siendo investigado por un juzgado de la localidad. La versión inicial dada por los agentes de policía local ante los Mossos d’Esquadra dice que Jonathan “se desplomó” por sí solo e impactó contra un parterre. Pero la irrupción de dos testigos imparciales -dos vecinas que vieron la escena desde el noveno piso de un bloque cercano- ha dado un giro al caso. Según su declaración, uno de los agentes propinó a la víctima una bofetada que le tumbó. Ya no volvió a levantarse. El juzgado ha dado credibilidad a esa versión y ha imputado a seis policías locales por un delito de homicidio por imprudencia.

“No sé por qué coño se metió allí. Supongo que para chafardear”, se lamenta, dolido, Francisco Carrillo, que ha customizado su furgoneta de trabajo con la foto del hijo muerto y un lema que exige justicia. “No quiero que esos policías sigan en la calle. Puede que sólo uno le pegara, pero los otros le encubren”, clama el hombre desde su casa.

El agente que presuntamente propinó el golpe estaba de prácticas. Ha sido suspendido porque, durante ese periodo, “se apreciaron praxis indebidas”, según fuentes municipales. Los otros cinco agentes siguen de servicio porque “hay que respetar la presunción de inocencia”, según el intendente jefe de la policía local, Joan Antoni Quesada. A la espera de que se resuelva el caso, Quesada expresó “respeto por el dolor de la familia” y pidió “celeridad” a la justicia. Lo mismo que exige el padre, que pretende ir más allá a la hora de pedir responsabilidades. Jonathan ingresó en el hospital Mútua de Terrassa por “intoxicación etílica”, tal como señalaron los equipos de emergencia. Según han declarado éstos en el juzgado, los policías no les alertaron de que el chico se había dado un fuerte golpe en la cabeza. Los policías aseguran que sí lo hicieron. “Como no vieron golpes [las lesiones eran internas y Jonathan murió por hemorragia interna] pensaron que sólo estaba borracho y le dejaron ahí para reponerse”, explica el padre. La Mútua rechazó ayer dar su versión de los hechos.

————————————————————————————————–
CONCENTRACIÓ AL RAVAL EN RECORD DE JONATHAN CARRILLO A UN ANY DE LA SEVA MORT
Concentració al Raval en record de Jonathan Carrillo a un any de la seva mort
El magistrat conclou que els quatre policies que van intervernir la nit de la mort i els metges i infermers que el van atendre a Mútua van cometre un delicte d’homicidi per imprudència

Canal Terrasa / Terrassa Digital

Una quarantena de persones s’han concentrat al Raval per demanar justícia per a Jonathan Carrillo, en el primer aniversari de la seva mort. Familiars i grups de suport continuen denunciant els fets i demanant responsabilitats.

El jutjat d’instrucció número 1 de Terrassa ha finalitzat la investigació. El magistrat conclou que els quatre policies que van intervernir-hi, i els metges i infermers que el van atendre a Mútua, van cometre un delicte d’homicidi per imprudència.

Segons el jutge, hi ha indicis suficients per afirmar que un dels agents va colpejar el jove de 26 anys i que aquest es va donar un cop al cap contra el terra. Aquesta dada va ser ocultada pels policies, fins i tot, al personal d’urgències que el va atendre. Dotze hores després del seu ingrés, Jonathan Carrillo, moria per una hemorràgia cerebral.

La versió policial sosté que el jove estava borratxo i que va caure al terra.

Els metges i infermers de Mútua s’enfrontarien a una pena de presó d’entre un i quatre anys; i de tres a sis anys d’inhabilitació professional.

El policia que presumptament va agredir el jove està acusat d’un delicte de lesions, castigat amb l’empresonament: de tres mesos a sis anys. I els policies que van presenciar els fets i van ocultar l’agressió, poden ser apartats del servei de sis mesos a dos anys.

Fins al moment, dels sis agents que hi  eren (quatre van participar directament i dos es van quedar al cotxe) només un, el que estava en pràctiques, ha estat suspès de sou i feina.

La família s’ha personat com a acusació particular en la causa. En els propers dies, la Fiscalia ha de formular per escrit l’acusació, plantejar el sobreseïment o demanar diligències complementàries.

Video

http://www.terrassadigital.cat/detall_actualitat/?id=5454

 

———————————————– 

Prou abusos de poder i impunitat policial !

 

El 15 de setembre del 2009 després de ser detingut per la policia municipal de Terrassa, en Jonathan, vei Terrassenc del barri de Can Tusell, va ser ingressat a la Mutua de Terrassa. La policia va dir que havia caigut al terra degut a que anava begut i que s’havia donat un cop al cap. Al cap de poques hores, a la matinada del dia 16 en Jonathan moria.

Dues testimonis afirmen haver vist a la policia agredint a en Jonathan i com el tiraven a terra. Després d’haver declarat els testimonis al jutjat i que els mossos obrissin una investigació s’ha imputat per homicidi a sis agents del cos de la policia municipal de Terrassa. Només un agent (que estava de pràctiques) ha estat suspès de sou i de feina, tots els altres continuen encara fent de policies.

———————————————————————————————-

jonathan_mani

———————————————————————————————-

Terrassa: Imputados seis policías locales

 por la muerte de un joven

Según los policías locales, el joven cayó al suelo tras tropezar, aunque testigos afirman que uno de los agentes le propinó un bofetón y le hizo caer. La Mútua de Terrassa ha rechazado dar su versión.

Kaos. Terrassa i Comarca  11-2-2010 www.kaosenlared.net/noticia/terrassa-imputados-seis-policias-locales-muerte-joven

Francisco Carrillo, frente a su casa en el barrio de la Grípia, ha personalizado su furgoneta de trabajo con una fotografía de su hijo.- JOAN SÁNCHEZ Imputan a seis policías locales de Terrassa por la muerte de un joven
BARCELONA, 11 Feb. (EUROPA PRESS) –  El Juzgado de Instrucción número 1 de Terrassa ha imputado a seis policías locales de Terrassa de homicidio imprudente por la muerte de un joven que cayó y se golpeó la cabeza, y que falleció 12 horas después en la Mútua de Terrassa, según confirmó este jueves a Europa Press el intendente jefe de la Policía Local, Joan Antoni Quesada.

Los hechos se remontan al 15 de septiembre, cuando la víctima, de 26 años, que había ingerido una gran cantidad de alcohol para celebrar un evento deportivo, se encontró con los policías que estaban identificando a dos individuos que iban con las placas de matrícula dobladas, según publica este jueves ‘El País’.

El joven iba gritando y algunos de los seis agentes que estaban en el lugar se dirigieron a él para calmarle, aunque finalmente cayó al suelo y se golpeó la cabeza, sufriendo una lesión interna que acabó siendo mortal.

Según la versión inicial de los policías locales, el joven cayó al suelo tras tropezarse y por su elevado nivel etílico –1,4 miligramos de alcohol por litro de aire espirado– aunque testigos afirman que uno de los agentes le propinó un bofetón que fue el que le hizo caer.

Quesada, que calificó la situación de “complicada”, explicó que por el momento están a la espera de que la Fiscalía presente su escrito de acusación, y que se determine quién dio el bofetón y se exculpe a los que no tuvieron nada que ver.

Señaló que el policía que presuntamente le dio el golpe al joven estaba en prácticas cuando sucedió todo y que es el único que ahora no está en activo porque no superó las pruebas por “desviación en la praxis”, aunque el suspenso no tiene que ver con estos hechos.
——————————————————————–

Imputados seis policías locales por la muerte de un joven en Terrassa

Un agente en prácticas tiró a la víctima al suelo de un bofetón, según los testigos
JESÚS GARCÍA – Barcelona – ELPAIS

Jonathan Carrillo Cantudo, un chico de 26 años aficionado a la pesca y al Barça, murió al año pasado en plena calle en Terrassa (Vallès Occidental) después de caer de espaldas y golpearse la nuca bruscamente contra un parterre. El joven, que acababa de presenciar una derrota del Real Madrid y había tomado seis cervezas con amigos en el bar Finisterre, bajó la calle gritando a pleno pulmón. Entre unas cosas y otras,estaba eufórico. Era cerca de medianoche. Unos policías identificaban en ese momento a los pasajeros de un ciclomotor que circulaba con las placas de matrícula dobladas. Vieron a Jonathan y se dirigieron a él para calmarle. El chico acabó en el suelo. Doce horas después, murió en el hospital.

Lo que ocurrió en esos minutos del 15 de septiembre está siendo investigado por el Juzgado de Instrucción número 1 de Terrassa. La versión inicial dada por los policías locales ante los Mossos d’Esquadra señala que Jonathan “se desplomó” por sí solo y se golpeó la cabeza contra el suelo. Pero la irrupción de testigos imparciales -dos vecinas que vieron la escena desde un noveno piso- ha dado un giro al caso. Según su declaración, uno de los agentes propinó a la víctima una bofetada que le tumbó. Ya no volvió a levantarse. El juzgado ha dado credibilidad, al menos por ahora, a esa versión. Y ha imputado a seis policíales locales por un delito de homicidio por imprudencia.

Según los imputados, Jonathan les increpó mientras acababan de resolver el asunto del ciclomotor. “Denunciadme, detenedme, no soy alcohólico ni drogadicto, monillos de mierda”, dijo, según uno de los policías. Otro uniformado ratificó el insulto, pero añadió que Jonathan gritó: “¡No me podéis detener, yo no he hecho nada!”, y adoptó una posición militar para repetir: “¡Sargento, permiso para hablar!”. En cualquier caso, coinciden, el chico gritaba y agitaba los brazos (por eso tuvieron que “sujetarle las manos”), aunque en ningún momento hizo ademán de agredir a nadie. Se identificó con su nombre y se levantó la camiseta. Cuatro de los agentes imputados estaban en semicírculo, junto a un árbol, alrededor de Jonathan. Los otros dos permanecían en los coches.

La caída se produjo, según los imputados, porque, al ir borracho, el chico “tropezó”. El informe médico confirmó que Jonathan había consumido mucho alcohol: 1,4 miligramos por litro de aire aspirado, lo que en un control de alcoholemia sobrepasa con mucho el límite penal (0,60). Además, había tomado cannabis. Los testigos, sin embargo, descartaron esa versión y ante el juez aseguraron que un agente propinó una bofetada y el chico “cayó desplomado”. “Se oyó un cloc, como cuando se rompe una sandía”.

Cuando llegaron las ambulancias, Jonathan estaba semiinconsciente. Según declararon los responsables de emergencias, los policías no les alertaron de que el chico se había dado un fuerte golpe en la cabeza. Los policías aseguran que sí lo hicieron. Sea como fuere, la víctima ingresó en el hospital Mútua de Terrassa por “intoxicación etílica”. “Como no vieron golpes [la lesión que acabó con la vida del chico era interna] pensaron que era sólo un borracho y le dejaron ahí para reponerse”, explica Francisco Carrillo, padre de la víctima, que también quiere pedir responsabilidades al hospital. Según el informe forense, la hemorragia cerebral fue creciendo y, horas antes de la muerte, los daños neurológicos eran ya “irreversibles”. La Mútua rechazó dar su versión de los hechos porque el caso está bajo investigación judicial. El agente que presuntamente propinó el golpe estaba de prácticas en Terrassa. Tras su imputación, fue suspendido. Aunque no por ese motivo, según fuentes policiales. Fue apartado porque, en su periodo de prácticas, se detectaron comportamientos “indebidos”. Las testigos explicaron que este policía es “corpulento, más alto y joven” que los demás, y que también dijo a Jonathan, según su declaración, “no te hagas el tontito” y “quítate la ropa”.

Los demás agentes siguen de servicio porque “hay que respetar la presunción de inocencia”, según el jefe de la Policía Local, Joan Antoni Quesada. A la espera de que se resuelva el caso, Quesada expresa “respeto por el dolor de la familia” y pide “celeridad” a la justicia. “No quiero que sigan en la calle. Puede que sólo uno le pegara, pero los otros le encubren. No sé por qué se metió mi hijo allí”, lamenta el padre.

El abogado de la familia, Marc Pérez Bou, admite que es probable que los otros agentes no sean encausados por homicidio, ya que sólo uno pudo propinar el golpe.

Francisco Carrillo, frente a su casa en el barrio de la Grípia, ha personalizado su furgoneta de trabajo con una fotografía de su hijo.- JOAN SÁNCHEZ

Francisco Carrillo, frente a su casa en el barrio de la Grípia, ha personalizado su furgoneta de trabajo con una fotografía de su hijo

———————————————————————————————-

10-3-2010

Justícia per la mort d’en Jonathan! Prou abusos de poder i impunitat policial!
A 6 mesos de la mort d’en Jonathan,família i grup de suport continuen exigint justícia. Roda de premsa:Divendres 12(12h)al C.C. Pla del Bonaire. Concentració Dimarts 16(19,30h) Ajuntament 

El 15 de setembre després de ser detingut per la policia municipal de Terrassa, en Jonathan, vei Terrassenc del barri de Can Tusell, va ser ingressat a la Mutua de Terrassa. La policia va dir que havia caigut al terra degut a que anava begut i que s’havia donat un cop al cap. Al cap de poques hores, a la matinada del dia 16 en Jonathan moria.

Dues testimonis afirmen haver vist a la policia agredint a en Jonathan i com el tiraven a terra. Després d’haver declarat els testimonis al jutjat i que els mossos obrissin una investigació s’ha imputat per homicidi a sis agents del cos de la policia municipal de Terrassa. Només un agent (que estava de pràctiques) ha estat suspès de sou i de feina, tots els altres continuen encara fent de policies.

Després de sis mesos de la mort d’en Jonathan els familiars i el grup de suport continuem exigint justícia. Per aquest motiu s’han convocat dos actes per tal de recordar i denunciar que ja fa mig any que van succeïr els fets i que sembla que ningú vulgui assumirresponsabilitats:

RODA DE PREMSA DIVENDRES 12 DE MARÇ

Divendres dia 12 de març a les 12h al Casal Cívic del Pla del Bonaire(al carrer Sabadell s/n del barri Pla de Bonaire de Terrassa). A la roda de Premsa intervindrà: Familiars d’en Jonathan, l’advocat de la familia, un advocat i membre de la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Terrassa i un membre de Solidaritat Antirepressiva de Terrassa (SAT).

CONCENTRACIÓ DIMARTS 16 DE MARÇ

A partir de les 19,30h, davant de l’ajuntament de Terrassa i fins a les 21h es farà una concentració per exigir justicia per la mort d’en Jonathan i per demanar que s’acabin els abusos de poder i la impunitat policial.

Us esperem a totes!!!

———————————————————————————————-