Comunicats

CAP QUERELLA ENS PODRÀ ATURAR

Corren mals temps per als moviments populars i per a tots aquells col∙lectius i persones que són crítiques amb les institucions o els poders fàctics. Els drets socials són constantment arraconats en detriment de seguir mantenint certs privilegis a grups minoritaris molt influents. Perpetuant, d’aquesta manera, vells costums que no són propis del que hauria de ser la quotidianitat democràtica.

Malauradament, i com ja hem estat denunciant des dels moviments socials des de fa molts anys, a Terrassa aquesta situació no és una excepció. I d’aquesta manera es fa molt difícil impulsar per beneficiar el conjunt de la ciutadania, així com la lluita per convertir la ciutat en un espai més digne socialment, en el que poder presumir de respecte entre les persones i pels Drets Humans, és feixuga i desagraïda.

És una realitat que es criminalitza i persegueix política, policial i judicialment a molts dels col∙lectius que treballen per proposar alternatives constructives al model social que se’ns imposa des de les institucions i que denúncien les injustícies que es deriven a aquest. Són una molèstia que cal desactivar i anul∙lar per tots els mitjans i, si cal, amb una guerra subterrània bruta i indecent.

Darrerament però, aquestes propostes crítiques i que pretenen ser altaveu dels sectors més silenciats, estan guanyant ressò gràcies a determinades opcions polítiques que han aconseguit tenir representació i veu a l’ajuntament.

Fet que està causant un profund malestar en certs col∙lectius poc propensos a fer autocrítica. És el cas d’un grup de 15 agents del cos de la Policia Municipal de Terrassa, que davant d’un exercici democràtic i plenament legítim com és la crítica feta mitjançant les intervencions en un plenari de l’ajuntament, han decidit interposar una querella per injúries i calúmnies a la regidora de la Candidatura d’Unitat Popular de Terrassa.

Els col∙lectius sotasignants lamentem rotundament aquest fet. Però no només això, sinó que volem pronunciar el nostre enèrgic rebuig a aquesta querella, que considerem que no té cap mena de fonament legal i que ha estat feta de forma reactiva i des de la incapacitat de fer autocrítica. Creiem que hi ha enuig en aquesta decisió, perquè és evident que si certes paraules han molestat tant, molt probablement és perquè els mateixos autors de la querella són conscients de la veracitat d’aquestes i perquè no volen haver d’enfrontar-se amb més veritats incòmodes a partir d’ara. Una querella és una solució còmode i sense

massa riscos, sobretot quan ni tan sols s’han atrevit a fer-la donant nom i cognoms, i és una resposta que passa a l’atac en comptes d’aportar diàleg i arguments per al debat. Tot plegat ens porta a pensar que no hi ha ganes de progressar i que certes persones creuen que la forma en la que han estat actuant els darrers anys és modèlica i immillorable, quan en realitat la percepció de la ciutadania no és precisament aquesta.

Així doncs, per aquests motius, demanem als agents implicats que retirin aquesta querella i que apostin per un camí més valent i constructiu. D’igual manera, els convidem a ells i a la resta d’agents dels cossos de seguretat de la ciutat, a que optin per mostrar el seu descontent mitjançant un diàleg previ a la via judicial. Si senten que alguna de les manifestacions fetes en nom d’una part de la ciutadania a les institucions en relació a la seva feina són ofensives o no s’ajusten a la realitat, han de poder vehicular aquesta disconformitat d’una manera més pausada i positiva. Està a les seves mans.

Aprofitem també per instar a què es comenci a treballar per un model de policia de proximitat, que ha d’apostar per la vetlla dels drets de la ciutadania i allunyar-se del model policial repressiu que entenem que hi ha ara mateix a Terrassa. Creiem que és possible si ens fixem, per exemple, en ciutats com Sabadell o Badalona, que ja estan treballant en aquesta direcció.

Finalment, volem agrair en general a la Candidatura d’Unitat Popular per donar veu dins les institucions a reivindicacions que fa anys fem des dels moviments socials i que fins ara havien estat silenciades i Obviades, i en concret a la regidora objecte de la querella per la integritat i el coratge que està mostrant dia rere dia. No estàs sola!

Solidaritat Antirepressiva de Terrassa – Alerta Solidària

Comunicat en pdf: comunicat querella pdf

———————————————————————–

L’Ajuntament insta els policies a enretirar la querella i revisarà el model policial

Mostrem una prudent satisfacció davant el compromís de presentar un nou Pla Director de policia en les properes setmanes

La reunió entre l’equip de Govern i la delegació de la CUP, acompanyada dels col·lectius SAT i Alerta Solidària, ha conclòs fa escassos minuts a l’Ajuntament de Terrassa. La sensació inicial és de prudent satisfacció, donats els importants anuncis que ens ha fet arribar l’alcalde, Jordi Ballart. De fet, existeix una coincidència entre la CUP i l’equip de Govern sobre la necessitat de revisar el model policial a la ciutat.1. Concretament, l’alcalde ens ha comunicat que ha instat els agents querellants a desestimar la denúncia interposada contra la regidora Maria Sirvent.

2. També han anunciat la presentació d’un nou Pla Director de Policia Local, en el que porten treballant en els darrers mesos. Serà públic en les properes setmanes.

3. Aquest Pla Director contempla l’extinció del GIP (nomenclatura actual de l’antic GIE), tot constatant la polèmica que ha caracteritzat la seva existència.

4. El Pla Director camina en la línia de repensar el model policial, orientant el cos cap a una policia de proximitat i al servei de la ciutadania.

Donada aquesta actitud proactiva de l’Ajuntament, la delegació de la CUP ha mantingut la ma estesa per a treballar junts en aquesta remodelació policial. Encara més, la CUP ha ofert el seu assessorament, dins el possible, mitjançant els equips de govern dels ajuntaments on participa (com Sabadell i Badalona).

Així, la CUP es compromet a fer de pont o intermediari amb experiències de replantejament del model policial local, tot defensant un cos de caire veïnal i al que se li llevi qualsevol rastre de cos repressiu.